Essay on Black8e Ch06 Tb

Submitted By Yana-Konyukhova
Words: 4343
Pages: 18

Chapter 6: Growth and Culturing of Bacteria

Question Type: Multiple Choice

1) Most bacteria reproduce by:

a) sexual reproduction
b) binary fission
c) budding
d) homologous recombination

Answer: b

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

2) The type of cell reproduction in which a small, new cell develops from the surface of an existing cell and then separates from the parent cell is known as ________ and is the normal mode of replication in _____ .

a) binary fission, bacteria
b) binary fission, yeast
c) budding, bacteria
d) budding, yeast

Answer: d

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

3) When a bacterial cell divides into two new cells, the new cells are called:

a) daughter cells
b) sister cells
c) son cells
d) father cells

Answer: a

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

4) Microbial growth:

a) refers to the increase in the size of a microbial cell
b) refers to the increase in the frequency of cell division
c) in a single generation time leads to double the cell size
d) in a single generation time leads to double the number of microbes.

Answer: d

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

5) Which of the following is not one of the phases of bacterial growth?

a) Lag phase
b) Stationary phase
c) Doubling phase
d) Log phase

Answer: c

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

6) A bacterial population grows most rapidly during ________ phase.

a) lag
b) log
c) stationary
d) death

Answer: b

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

7) In the stationary phase of bacterial growth:

a) the number of newly generated cells is greater than the number of dying cells
b) the number of newly generated cells is less than the number of dying cells
c) the number of newly generated cells is the same as the number of dying cells
d) none of the above

Answer: c

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

8) A bacterial culture can be kept in the log phase of growth indefinitely with the help of a/an:

a) incubator
b) chemostat
c) spectrophotometer
d) colony counter

Answer: b

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

9) Serial dilutions are used to:

a) slow down the growth of microbes
b) speed up the growth of microbes
c) obtain bacterial cultures at several different concentrations
d) form bacterial colonies

Answer: c

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: LO 6.1 Discuss what is meant by “growth” when referring to microbes and the ways in which it can be measured.
Section Reference 1: Section 6.1 Growth and Cell Division

10) Which of the following counting techniques does not differentiate between live and dead bacterial cells in a culture?

a) Serial dilution
b) Spread plate
c) Pour plate…