Database Essay

Submitted By swiss333
Words: 3288
Pages: 14

Chapter 03: Database Systems, Data Centers, and Business Intelligence

TRUE/FALSE

1. A database, a database management system, and the application programs that use the data make up a database environment.

ANS: T PTS: 1
REF: Why Learn About Database Systems, Data Centers, And Business Intelligence

2. A database scientist is a skilled and trained IS professional who directs all activities related to an organization’s database, including providing security from intruders.

ANS: F PTS: 1
REF: Why Learn About Database Systems, Data Centers, And Business Intelligence

3. An attribute is a general class of people, places, or things for which data is collected, stored, and maintained.

ANS: F PTS: 1 REF: Data Management

4. A collection of fields about a specific object is a record.

ANS: T PTS: 1 REF: Data Management

5. Today, few organizations use the database approach to data management, where multiple information systems share a pool of related data.

ANS: F PTS: 1 REF: Data Management

6. The specific value of an attribute is called a data entity.

ANS: F PTS: 1 REF: Data Management

7. Due to their size, databases must be stored on mainframe computers or other large, powerful computers.

ANS: F PTS: 1 REF: Data Management

8. Climate control is an important component of modern data centers.

ANS: T PTS: 1
REF: Data Centers, Data Modeling, And Database Characteristics

9. Business and technology vendors are working to develop blue data centers that run more efficiently and require less energy for processing and cooling.

ANS: F PTS: 1
REF: Data Centers, Data Modeling, And Database Characteristics

10. Microsoft built a data center taking up 16 football fields of space filled with 220 shipping containers packed with servers.

ANS: T PTS: 1
REF: Data Centers, Data Modeling, And Database Characteristics

11. When organizing a database, key considerations include determining what data to collect, who will have access to it, how they might want to use it, and how to monitor database performance.

ANS: T PTS: 1
REF: Data Centers, Data Modeling, And Database Characteristics

12. A data model is a diagram of data attributes and their relationships.

ANS: F PTS: 1
REF: Data Centers, Data Modeling, And Database Characteristics

13. The relational model describes data using a standard tabular format; all data elements are placed in three-dimensional tables called relations, which are the logical equivalent of files.

ANS: F PTS: 1
REF: Data Centers, Data Modeling, And Database Characteristics

14. Oracle is currently the market leader in general purpose databases, with about three-fourths of the multibillion dollar database market.

ANS: F PTS: 1
REF: Data Centers, Data Modeling, And Database Characteristics

15. In the relational model, each row of a table represents a data entity or row and each column of the table represents an attribute or field.

ANS: T PTS: 1
REF: Data Centers, Data Modeling, And Database Characteristics

16. Selecting involves combining two or more tables.

ANS: F PTS: 1
REF: Data Centers, Data Modeling, And Database Characteristics

17. Projecting involves eliminating columns in a table.

ANS: T PTS: 1
REF: Data Centers, Data Modeling, And Database Characteristics

18. One of the primary advantages of a relational database is that it allows tables to be linked to reduce data redundancy and allow data to be organized more logically.

ANS: T PTS: 1
REF: Data Centers, Data Modeling, And Database Characteristics

19. The relational database model is by far the most widely used..

ANS: T PTS: 1
REF: Data Centers, Data Modeling, And Database Characteristics

20. One of the final steps in installing and using a large database involves “telling” the DBMS the logical and physical structure of the data and the relationships among the data for each user.

ANS: F PTS: 1 REF: Database Management Systems

21. The DBMS serves as an interface between an application program…