IRN 400 PANEL LAYOUT LECTURE Essay

Submitted By studymodemp
Words: 4038
Pages: 17

COMMON GROUND

BB

ROOF ASSEMBLY
GREEN ROOF
70mm SUBSTRATE

28

5mm DRAINAGE MAT
25mm DRAINAGE BOARD
VAPOUR BARRIER

29
3

6

5

4

9

8

200mm REINFORCED CONCRETE SLAB

33

2
1

120-300mm RIGID INSULATION

30

300mm CEILING VOID
16mm GYPSUM BOARD

32

10

WALL ASSEMBLY

FFL 92.0

16mm GYPSUM BOARD

32

31
22

22

KINDRGARTEN COURTYARD VIEW

22

9

9

23

19

19

INFILL CONCRETE BLOCK

24
FFL 94.0

22

300mm WIND CHIMNEY VOID SPACE

30

16

INFILL
CONCRETE BLOCK WITH MORTAR
AND CEMENT
VAPOUR BARRIER

24

16
18

16

14

8

100mm RIGID INSULATION

11

15

17

89mm ALUMINIUM WALL STUD

REINFORCING MESH

PRIMARY SCHOOL COURTYARD VIEW

FFL 94.0

20mm
STUCCO RENDER WITH FINISH COATING

24
WALL ASSEMBLY

7

AERIAL VIEW TOWARDS NORTH EAST

16mm GYPSUM BOARD

24

12

89mm ALUMINIUM WALL STUD
INFILL
CONCRETE BLOCK WITH MORTAR
AND CEMENT

16

SECONDARY SCHOOL LIBRARY VIEW

89mm ALUMINIUM WALL STUD
16mm GYPSUM BOARD

11

FFL 91..0
12

13

WALL ASSEMBLY
NATURAL STONE WITH MORTAR AND SAND
CEMENT
REINFORCED CONCRETE COLUMN

25

100mm RIGID INSULATION
VAPOUR BARRIER

FFL 92.0

PROGRAMS

LOOP

COMMON

LOCATION

OPTIMIZATION

AA

SITE PLAN 1:1000

NATURAL STONE WITH MORTAR AND SAND

KINDERGARTEN
FFL 94.0
24

CONCEPT DIAGRAM
PLATEIA VIEW

ENTRANCE VIEW
FFL 90.0
SECONDARY SCHOOL ARTS CRAFT & DESIGN ROOM VIEW
27
KINDERGARTEN
Common Ground_Throughout the history of the built environment, the courtyard typology is marked by the universality of its use. In hotter climates it has provided
a model for passive cooling through cross ventilation, heat exhaust, and the creation of a microclimate. More fundamentally, it has brought people together for the
cultivation of lasting relationships. This archetype forms the basis of our design for the SEEH Bioclimatic School Complex. Within the mosaic of multiculturalism,
and with multiple stages of life forming a cohesive whole, it is with the courtyard that we strive to create common ground, and to give expression to the cosmopolitan history and populace of Crete. The project responds to the directive that all educional units “constitute an entity while at the same time be capable of operating
independently”. Our design creates a cluster of three separate courtyard buildings defining each educational unit, and connected by a central square. This objective
was confronted by the physical site constraints, as well as by opportunities presented by sensible solar orientation and the channeling of the predominant winds.
Design Approach_The complex’s formal strategy is based on the strong contrast of materials, and propelled by the duality of opaque/transparent. Solid exterior walls
define the courtyards. Carved from this white mass, tall vertical windows illuminate the spaces beyond. Lining the interior of these courtyards, a cloister shaded by
olive-wood fins defines the inner world of the schools. The connection of buildings to landscape presents two contrasting conditions: Where the building is embedded
into the natural topography of the site, a language of stone walls retains earth and provides a visual foundation for the more fluid and airy white mass above. Where
the natural topography drops, piloti support the underbelly of the schools, creating outdoor shaded areas of education, physical activity, and repose.
Bioclimatic Foundations_A more balanced relationship between the complex and its natural environment is integral to the project, and necessitates a holisitic approach
to the material, tectonic, and planning development of the project. Bioclimatic concepts are structured by the courtyard, and reinforced by its adaptation to state of
the art measures. Two main factors influenced these strategies, and established the general orientation and massing of the buildings: consistency of wind direction, as well as Heraklion’s high number of annual sun hours (approx. 2700). Cross ventilation, southern exposure, and thermal mass are here orchestrated in varied
modes of operation, in order…